• Člani 2019/20
  • Člani 2021/22
  • Starejši dečki 2021/22
  • Dogajanje med polčasom, Radgona 2014
  • MDA 2019/20
  • Ekipa 2016/17 - pokal zmaga
  • Ekipa 2018/19
  • Kadeti 2021/22
  • Kadeti 2019/20
  • Polne tribune

Prispevki

Uspešna prireditev ob 60-letnici rokometa v Pomurju


V gledališču Park v Murski Soboti je rokometni klub Pomurje organiziral slavnostno akademijo ob 60-letnici rokometa v Pomurju, kjer so tudi podelili priznanja za požrtvovalno delo in plakete za življenjsko delo v pomurske rokometu.


Foto: Borut Bencak, www.bencak.com

Kot je v uvodu povedal voditelj Bojan Gorčan se je rokomet v takšni obliki, kot ga poznamo danes, v Pomurju začel igrati na pobudo prof. Evgena Titana z organizacijo medrazredne tekem nižje in višje gimnazije Murska Sobota (15. marca 1957) in šolskega prvenstva Pomurja (25. novembra 1957). Na začetku so imeli rokometne ekipe šole, tovarne, vasi, ki so se kasneje organizirali v klube. Danes v Pomurju delujejo še samo trije rokometni klubi: RK Pomurje, RK Arcont Radgona in ŽRK Millennium iz Sv. Jurija ob Ščavnici.
V govoru je župan mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek razkril, da se je v mlajših letih tudi on ukvarjal z rokometom. Bil je namreč vratar. MO MS je podelila priznanje rokometnemu klubu Pomurje za 60 let rokometa v Pomurju.

V nagovoru predstavnika Rokometne zveze Slovenije je generalni sekretar Goran Cvijič čestital ob 60-letnico rokometa v Pomurju in oznanil novico, da bo Murska Sobota gostila eno od dveh pripravljalnih tekem slovenske rokometne reprezentance v Sloveniji. Tekma proti Srbiji bo 9. januarja 2018, le nekaj dni pred začetkom evropskega prvenstva na Hrvaškem. Tudi RZS je pomurskemu klubu podelila plaketo.
V nagovoru je predsednik rokometnega kluba Pomurje Andrej Gomboši čestital vsem zanesenjakom, ki so začeli rokometno igro v deželi ob Muri, vsem, ki so kakorkoli delovali v rokometu, ter trenutnim zanesenjakom, ki ohranjajo to tradicijo rokometa v Pomurju. Posebej se je zahvalil še osebam, ki so največ pripomogle pri pripravi biltena oz. knjige o pomurskem rokometu in organizaciji prireditve. To so Jože Hartman, Ludvik Števačec in Matej Fefer, ki je uredil vse prispevke, ki so mu jih prispevali funkcionarji klubov, ki še obstajajo ali pa tudi ne.
Knjigo, kjer je zapisana zgodovina pomurskega rokometa lahko dobite pri rokometnem klubu Pomurje ali pa na spletnem naslovu http://www.rk-pomurje.si/60let. Predstavnik Športne zveze Murska Sobote Goran Gutalj je prav tako podelil priznanje rokometnemu klubu, ki ga je prevzel Andrej Gomboši.
V kulturnem programu so nastopili Lina Fefer, ki je recitirala delo Jožeta Igroja Olaja - Daleč, ter trio Doroja (Dorina Gujt, Romi Kovačič in Janez Žekš), ki so zapeli »himno« Murske Sobote Moja Sobota in pesec Tü san pa.

Po nagovorih in kulturnem programu je sledila slavnostna podelitev priznanj za požrtvovalno delo in plaket za življenjsko delo v pomurske rokometu. Podelila sta jih Andrej Gomboši in Goran Cvijič. Priznanja za požrtvovalno delo v pomurske rokometu so dobili: Ludvik Janža, Jože Vugrinec, Vito Sapač, Franc Klemenčič, Božo Kuharič, Franc Fujs, Janko Rožman, Štefan Avguštin, Janez Mataj, Amalija Kuhar Pučko, Silva Zadravec Kocbek, Marija Vrdoljak Fidej, Olga Klemenčič Kous, Janez Peterka - Muc, Jože Benko, Brane Klun, Bojan Kozelj in Branko Bedekovič. Plakete za življenjsko delo pa: Martin Hajdinjak, Franc Kous, Stane Kovačič in Ludvik Števančec – Ajca.

Po podelitvi je sledilo nekoliko bolj sproščeno vzdušje ob okrogli mizi, kjer smo se spomnili največjih uspehov pomurskega rokometa. Zmago Poleta iz Murske Sobote leta 1980 v I. republiški ligi in uvrstitev v II. zvezno ligo vzhod in Pomurke iz Bakovec, ki je leta 1992 igrala v finalu slovenskega pokala in nato še v evropskem pokalu.
V okrogli mizi, kjer so se spominjali zanimivih dogodkov iz zgodovine pomurskega rokometa, so sodelovali Stane Kovačič, Ludvik Števančec - Ajca, Vito Sapač, Amalija Kuhar Pučko, Štefan Buzeti, Bojan Kozelj in Nataša Vugrinec.
Po slovesnosti so vsi udeleženci dobili knjigo ob 60-letnici rokometa v Pomurju, ki ga je uredil Matej Fefer, izdal pa RK Pomurje. Po prireditvi sledilo še spontano druženje in pogostitev v avli gledališča Park, kjer so se nekateri rokometaši, rokometašice, rokometni delavci ali ljubitelji rokometa videli po več deset letih.